Kristina Mascher-Turner: Cine a fost prima persoană care ți-a pus un corn în mâini în urmă cu atâția ani în Costa Rica? Ce te-a fascinat cu instrumentul?

ValverdeHugo Valverde: Prima persoană care mi-a făcut cunoștință cu cornul a fost Francisco Molina, directorul general al „Escuela de Música de Barva” în 2003, în orașul meu natal, Barva. A insistat că am ales cornul pentru că a trecut ceva vreme de când cineva a vrut să-l cânte. Primul meu profesor de corn a fost Daniel León Rodríguez, care este și el din Barva.

KMT: Vorbind despre Costa Rica, cum este să studiezi și să-ți câștigi existența din muzică în țara ta de origine? Se pare că există o tradiție bogată de formații și ansambluri comunitare, de exemplu.

HV: Există mai multe școli de muzică mici care fac parte dintr-un program numit „SINEM: Sistema Nacional de Educación Musical (Sistemul național de educație muzicală)”, dar acestea sunt doar pentru a începe elevii în muzică. Dacă dorința lor este să urmeze un curs de studii mai intens, ei vor trebui să obțină intrarea în cele două școli principale de muzică din Costa Rica: „Escuela de Artes Musicales” a Universității din Costa Rica sau Institutul Național de Muzică. ; ambele școli situate în San José, capitala Costa Rica. Multe dintre aceste școli sunt situate în zone îndepărtate ale țării. Acest lucru este destul de remarcabil deoarece oferă o oportunitate tuturor acelor studenți de a afla mai multe despre lumea muzicii și minunile ei, dar nu oferă predare la nivel de colegiu. Acest lucru se transformă într-un obstacol pentru ei în a ține pasul cu studiile academice, mai ales dacă locuiesc departe de San José.

A câștiga existența ca muzician în Costa Rica nu este atât de ușor, deoarece oportunitățile de interpretare sunt destul de limitate. Dacă ar fi să dau un exemplu ca muzician clasic, cu siguranță este dificil să obții un loc de muncă stabil și de lungă durată, întrucât singura orchestră profesionistă și cu normă întreagă din țară este Orchestra Simfonică Națională din Costa Rica. Angajații care lucrează acolo sunt publici, adică se vor pensiona după planurile guvernului, nu când vor. Acest job oferă o stabilitate imensă, deoarece ești, practic, un angajat guvernamental, dar este motivul principal pentru care atât de mulți alți muzicieni nu pot aspira la o astfel de slujbă imediat după școală. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am părăsit Costa Rica în 2012.

Cu toate acestea, există mulți alți muzicieni care își dezvoltă cariera și se înclină către alte domenii ale muzicii: salsa, latin jazz, jazz, merengue etc. Acești muzicieni lucrează mai ales ca liber profesioniști și cântă în toată țara. Trebuie să fie destul de versatili dacă vor să gestioneze bine toate acele genuri. Le admir enorm! Există trupe comunitare și majoritatea fac parte din școlile de muzică din fiecare oraș natal și așa am fost adus în muzică, când mama mă ducea cu ea să văd cântând trupa comunității din orașul meu natal. A fost întotdeauna foarte special pentru că tatăl meu a cântat la trompetă acolo!

KMT: Ce avantaje sau dezavantaje crezi că ți-a oferit personal creșterea în Costa Rica, pregătindu-te pentru viața în artele spectacolului?

HV: Gândindu-mă la avantaje, faptul că am fost mereu aproape de concerte a oferit o viziune mai diversă asupra scenei artistice de aici, în Costa Rica. Părinții mei mă duceau la concerte ale trupei comunitare, repetiții pentru orchestre, precum și la concerte și multe alte oportunități care au deschis calea către o viață care să fie dedicată artei; muzica în mod specific.

Ca membri ai comunității artelor spectacolului, trebuie să recunoaștem întotdeauna cât de vital este publicul, pentru că fără ei nu am fi capabili să prosperăm și nici să ne dedicăm o viață artei. Părinții mei m-au făcut foarte conștienți de importanța publicului și de a sprijini artele spectacolului în toate modurile posibile. Nu este același caz în fiecare gospodărie, din păcate, ceea ce duce la principalul dezavantaj pe care l-am experimentat aici, în Costa Rica. Neavând sprijinul majorității oamenilor din țară sau a celor care cred că artele nu sunt o carieră demnă. Am crescut într-un oraș în care mulți oameni sunt cunoscuți pentru că sunt artiști, iar sprijinul pe care îl primim este de neprețuit, dar nu este la fel în restul țării. Am crezut că la fel va fi și în restul țării, dar nu a fost cazul, iar asta m-a afectat foarte mult. Cea mai mare problemă este că există încă un drum lung pentru artiștii să se simtă 100% încrezători că trebuie să-și dedice viața artei fără a se simți descurajați sau chiar discriminați pentru că aleg o carieră reală care vă va considera că meritați sprijin.

KMT: Mulți dintre voi din echipajul Rice Horn ați aterizat frumos pe picioarele voastre. Cum a fost să fii în clasa lui Bill Vermeulen și împreună cu colegii tăi? Aveți povești sau anecdote din timpul petrecut în Houston pe care ați dori să le împărtășiți?

HV: A fi făcut parte din studioul lui Bill VerMeulen la Rice a fost ceva foarte special, dar a avut provocări. În timp ce eram la Universitatea Lynn, am fost întotdeauna impresionat să aud despre succesele studioului de corn de la Universitatea Rice, iar asta m-a făcut să mă pregătesc din tot posibilul pentru a-mi asigura un loc dacă ar exista o deschidere. Când am primit scrisoarea mea de acceptare în Rice, nu aș fi putut fi mai fericit și am știut că o perioadă cu multă muncă de făcut era pe cale să înceapă. Când mi-am auzit prima dată colegii de clasă, am fost pur și simplu hipnotizat de nivelul lor de joc, iar asta chiar acolo a servit drept principală motivație pentru a mă îmbunătăți din ziua 1. Îmi amintesc că i-am spus lui Bill că aveam probleme pentru că eram cel mai prost din studio. . Mi-a răspuns instantaneu că m-am înșelat pentru că aveam lucruri de oferit celorlalți colegi pe care le puteam face foarte bine, iar scopul de a fi acolo era să le împărtășesc, dar cel mai important să învăț de la restul studioului și să mă perfecționăm împreună. zilnic. Cred că acesta este motivul principal pentru care toți ne-am dorit să ne îmbunătățim și să putem vedea acea îmbunătățire în fiecare zi. Ne adunam în fiecare sâmbătă dimineața la Stude Concert Hall pentru a ne face audiții simulate unul pentru celălalt. Asta m-a ajutat enorm, fiind mereu pregătit pentru o audiție simulată, pentru că acesta este cel mai bun mod de a face față anxietății și nervilor create de jocul în fața unei comisii - cu atât mai mult în fața colegilor tăi, a profesorilor și a altor prieteni. A fost o perioadă în care am învățat să am și mai multă încredere în mine și să reafirm că cornul este cel mai bun instrument de acolo și că nu ar trebui să fie considerat atât de greu de cântat!

KMT: Cu audiția MET, a fost o chestiune de cotlete potrivite la locul potrivit la momentul potrivit sau ai căutat intenționat un post de operă?

HV: Meseria mea de vis a fost întotdeauna să cânt într-o orchestră majoră din Statele Unite, când am văzut lista de audiții la Met, nu am putut lăsa oportunitatea să treacă fără să o încerc. Am putut să văd Met live în 2016, în timp ce eram la NYC, făcând o audiție pentru programul de performanță orchestrală la Manhattan School of Music. Javier Gándara (unul dintre cele trei cornuri ale Orchestrei Met) mi-a dat un bilet pentru a vedea „Manon Lescaut” de Puccini. Acea seară de operă a fost pur și simplu minunată, una dintre cele mai bune experiențe muzicale din viața mea, fiind acolo în public. Culorile pe care le-am auzit, cantitatea de expresie, fraza, versatilitatea și nivelul incredibil de ridicat al Orchestrei Met m-au impresionat cu adevărat în acea noapte. Mi-a confirmat dorința de a face parte dintr-o orchestră majoră din SUA, iar apoi Met a devenit un obiectiv după acea noapte. Era doar o chestiune de a fi pregătit pentru o audiție atât de mare, pentru care m-am pregătit temeinic timp de aproximativ 4 luni.

secţiunea întâlnită

KMT: Cum ați spune că este diferită pregătirea pentru o audiție pentru o orchestră de operă, în comparație cu una pentru o orchestră simfonică?

HV: Singura diferență notabilă pe hârtie este cantitatea de fragmente de operă pe care vi se va cere să le jucați, dar aș spune că nu există o mare diferență în procesul de pregătire și învățare a fragmentelor. Ar putea dura mai mult timp ca să înveți toate fragmentele de operă, dar este ceva ce vei observa imediat, odată ce te-ai uitat la lista de fragmente. Am ascultat fiecare fragment prin intermediul platformei „MET Opera on Demand”, la care am accesat din Biblioteca Rice, și am petrecut multe ore ascultând fiecare detaliu: tempo, dinamică, culoarea sunetului, etc... Era mai multă muncă de făcut în termeni de ascultare în cazul în care nu cunoașteți multe dintre fragmentele de operă.

KMT: Spune-ne ce s-a întâmplat cu tine când pandemia a oprit totul.

HV: Tocmai terminasem de cântat „The Flying Dutchman” cu Gergiev dirijor și ne-am întrebat ce avea să se întâmple în continuare. A doua zi am primit o notificare în care se spunea că toate spectacolele de la Met urmau să fie anulate până la o nouă notificare și au continuat să mute și mai mult data revenirii. Pe 11 martie, se va împlini un an întreg de când am cântat ultima oară la Met, și îmi este teribil de dor.

Nimic în viață nu te pregătește pentru lovitura puternică a unei pandemii globale și pur și simplu nu devine mai ușor să faci față. Am luat decizia de a mă muta înapoi în Costa Rica la 11 zile după ce am primit notificarea că toate spectacolele de la Met au fost anulate; de la 1 aprilie 2020, conducerea Met a decis să suspende întreaga orchestră, corul, scenografia și multe alte departamente ale companiei. Acea zi nu o voi uita niciodată, pentru că încep să-ți treacă prin minte o mulțime de gânduri, și mai ales când este unul dintre cele mai stabile joburi din țară pentru un muzician.

valverde2Adaptarea la o viață fără concerte cu public (temporar, desigur) nu este ceea ce și-ar dori un artist, de aceea a adus multe zile de incertitudine și demotivare, fără îndoială. Cu siguranță a fost greu să rămân 100% motivat și în aceeași formă cu mine când am terminat „Olandezul zburător” de Wagner, dar motivul pentru acest timp nebun a ajuns să petrec mult timp de calitate cu familia mea dragă înapoi. în Costa Rica și să te bucuri de vremea frumoasă. Unul dintre proiectele pe care m-am hotărât să le fac a fost să organizez și să organizez sesiuni de încălzire cu studenții de corn din Costa Rica, conduși de diferiți corniste profesioniști din SUA, Europa și alte zone ale lumii. Prima parte a încălzirii a avut 31 de invitați, ceea ce a însemnat să aveți un oaspete diferit zilnic timp de o lună întreagă, iar a doua parte a durat doar două săptămâni. Un total de 45 de corniste au fost foarte amabili și generoși cu timpul lor pentru a oferi acest spațiu în programele lor pentru ca noi să aflăm mai multe despre corn. A fost extrem de util și distractiv.

După aceea, am rămas motivat aproximativ 2 luni, dar apoi dorința mea de a exersa a început să scadă încet și a ajuns la un punct în care pur și simplu nu mai jucam deloc. Momentul de cotitură a fost când mama mi-a spus că nu mă port ca fiul curios și muncitor pe care îl cunoștea înainte, că mă transform într-un alt tip de persoană... asta m-a lovit foarte tare, și cu atât mai mult când doi dintre Vecinii mei i-au întrebat pe părinții mei dacă am plecat în SUA, pentru că au încetat să mai audă claxonul prin curțile lor... aceste două evenimente au fost cruciale pentru mine să-mi adun lucrurile și să încep să exersez din nou. A trecut o lună și jumătate de când mi-am revenit din asta și am revenit într-o formă excelentă cu claxonul, dar și din punct de vedere fizic, de când m-am întors la o rutină foarte activă de mountain bike cu vechii mei prieteni de aici.

Familia mea se descurcă bine și nimeni din gospodăria mea, nici celelalte rude ale mele nu a fost diagnosticat cu virusul. Sper să rămână așa până ne vom vaccina cu toții, sperăm că mai devreme decât mai târziu. În ceea ce privește mutarea înapoi la NYC, totul depinde dacă Met se va redeschide în septembrie 2021, dar sper că vom face tot posibilul pentru a readuce la viață magia Operei MET de la Lincoln Center foarte curând.

KMT: Cum ați încuraja, dacă este deloc, tinerii muzicieni care speră să înceapă o carieră ca interpreți, în lumina daunelor pe care coronavirusul le-a creat sectorului cultural global? Este realist să mai speri la asta?

HV: Va fi diferit de ceea ce vedeam și ni se spunea, dar asta nu înseamnă, în niciun caz, că va fi sfârșitul industriei artelor. Tinerii muzicieni din zilele noastre trebuie să fie și mai creativi, iar proiectele lor trebuie să includă întotdeauna conținut virtual. Adesea îi încurajez pe tineri să conștientizeze importanța publicului și devotamentul pe care trebuie să o avem pentru a menține oamenii interesați să ne susțină munca, deoarece ei sunt cei care ne vor arăta, până la urmă, acel sprijin foarte necesar. O mare parte din munca noastră ar trebui să fie în afara sălii de practică, făcând muzica accesibilă pentru restul lumii, indiferent de rasă, etnie, religie, preferințe sexuale, printre alte aspecte. Muzica este un limbaj universal și va rămâne mereu așa!

KMT: Ce, în afară de muzică, îți oferă plăcere și inspirație?

HV: Familia mea a fost principala sursă de motivație și inspirație, prin urmare, toată munca pe care o fac se va reflecta în modul în care m-au crescut. M-au inspirat mereu și o vor face pentru totdeauna. Văzând unitatea între rudele și prietenii mei, de asemenea, mă face fericit și, într-un fel, îmi face plăcere să trăiesc și pe care încerc să o înfățișez atunci când cânt muzică la Met și oriunde am privilegiul să o fac.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului, inclusiv starea de conectare. Prin utilizarea site-ului acceptați utilizarea cookie-urilor.
Ok